Blafy ve školních jídelnách? Dávno ne, zájem studentů o stravování ve škole roste

I když u dětí stále „frčí“ hamburgery, hranolky a další fastfoodové speciality, zvyšuje se počet těch, které se stravují ve školních jídelnách. Ty přitom stále častěji nabízejí jídla vzhledově i chuťově atraktivní, a zároveň zdravá a vyvážená.

Během posledních pěti let počet dětí navštěvujících mateřské, základní a střední školy v Moravskoslezském kraji klesl o 12 tisíc. Počet strávníků ve školních jídelnách se ale nesnížil, zájem o školní obědy dokonce roste, a to zejména  v kategorii starších žáků.
„Zatímco v mateřských školach se tradičně stravují všechny děti, v základních školách navštěvuje školní jídelny dlouhodobě okolo jednasedmdesáti procent žáků. Tato čísla se nemění, ale je potěšitelné, že přibývá středoškoláků, kteří si vybírají z nabídky školních jídelen. Jejich podíl vzrostl z pětačtyřiceti na jednapadesát procent,“  uvedla náměstkyně hejtmana pro školství Věra Palková s tím, že jde o dobrou zprávu. Právě strava poskytovaná školními jídelnami musí totiž respektovat výživové normy stanovené podle věku strávníků, a přispívá tak ke zdravému vývoji organismu.

Dodala, že vlivem negativního demografického vývoje a v jeho důsledku probíhající optimalizace škol sice poklesl počet školních jídelen v Moravskoslezském kraji z 671 v roce 2009 na 636 v roce 2013, ale počet odloučených pracovišť se změnil jen minimálně. „Dostupnost školního stravování zůstává tedy plně zachována. Zřizovatelé škol se jen chovají ekonomicky, soustřeďují výrobu jídel do větších školních jídelen, ze kterých pak stravu rozvážejí do těch zařízení, která nemají vlastní kuchyň. Školní jídelny jsou moderně vybaveny v nerezu, odpovídají přísným hygienickým normám a jsou pod častou kontrolou. Rodiče a děti tak mají jistotu kvalitního stravování za velmi dobrou cenu – žáci platí jen cenu potravin, ostatní je hrazeno z veřejných prostředků,“ konstatovala náměstkyně hejtmana Věra Palková.

Velký zájem o školní obědy mají například studenti Wichterlova gymnázia Ostrava-Poruba. „Nemáme vlastní jídelnu, pouze výdejnu jídla, které vozíme z chemické průmyslovky. Studentům zřejmě chutná, protože se takto stravuje devadesát procent z nich. Do systému se mohou přihlásit i přes internet,“ uvedl ředitel Wichterlova gymnázia Antonín Balnar.

Pro více informací kontaktujte:
Moravskoslezský kraj
Bc. Petra Špornová
Tisková mluvčí
Tel.: + 420 595 622 603, + 420 604 221 634
E-mail: petra.spornova@kr-moravskoslezsky.cz
Moravskoslezský kraj Tiskové středisko:
Současní klienti Bývalí klienti
Zobrazit další