DEVĚT „POCTIVÝCH“ DOMÁCÍCH VÝROBKŮ ZÍSKALO ZNAČKU REGIONÁLNÍ POTRAVINA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

Odborná komise soutěže Regionální potravina 2014 ocenila devět výrobků z Moravskoslezského kraje, které se vyznačují výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi. Soutěž už popáté zastřešilo ministerstvo zemědělství. O tuto značku, která je zárukou poctivé potraviny domácí produkce, vyráběné na území kraje, s převažujícím procentem domácích surovin, se letos ucházelo 104 produktů od 39 výrobců.

Ocenění Regionální potravina uděluje ministr zemědělství na základě doporučení hodnotitelské komise. Jejími členy jsou zástupci ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské komory ČR, Agrární komory ČR, krajského úřadu, Státní veterinární správy ČR a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

 „Cílem už tradiční soutěže je nejen představit veřejnosti kvalitní potravinářské výrobky a přispět k lepší orientaci zákazníků na trhu, kteří pak vědí, co kupují, ale také podpora rozvoje místních podnikatelů, firem a průmyslu. Jsem rád, že se dalších devět výrobků z našeho kraje bude moci chlubit označením Regionální potravina Moravskoslezského kraje a připojí se k vítězům předchozích čtyř let,” uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro životní prostředí, zemědělství a dopravu Daniel Havlík.

Pro zákazníky je značka Regionální potravina Moravskoslezského kraje zárukou kvality a regionálního původu. Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje také další podporu, například účast na přehlídce regionálních potravin Jak šmakuje Moravskoslezsko nebo ochutnávky na různých akcích v kraji.

K  udělení značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje 2014 navrhla hodnotitelská komise devět výrobků z následujících kategorií:
 Kategorie: Oceněný výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas Grilovací klobása extra
Milan Žabčík
2. Masné výrobky trvanlivé Trvan Turist
Jaroslava Klemensová - MASOMA
3. Sýry včetně tvarohu Kozí čerstvý sýr
Ekofarma Šťastná koza
4. Mléčné výrobky ostatní Ochucené hlavnické jogurtové jahodové mléko
Zemědělské a obchodní družstvo Hlavnice
5. Pekařské výrobky včetně těstovin Rychvaldská česneková placka
Rychvaldská pekárna s.r.o.
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek Kravařský malinový dort
Ludmila Jařabová
7. Alkoholické a nealkoholické nápoje Aroniovo – bezový nektar (Aronie z Podbeskydí)
Lubomír Janhuba
8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě Výběrový džem borůvkový FRUCTUSTERRAE
Supermus s.r.o.
9. Ostatní Müsli ovesky – ořechové
Stanislava Supová


Mezi oceněné výrobky loňského roku patří trvanlivé tyčinky se sýrem od bruntálské firmy Havlík Opal, kyselé moravské vařené zelí od společnosti Beskyd Fryčovice, bio farmářský sýr z farmy Menšík v Kunčicích pod Ondřejníkem, ovocný hlavnický jogurt od Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice z Opavska, kabanos extra od firmy Jaroslava Klemensová – Masoma z Dolního Benešova a pastovaný med z rodinné Včelařské farmy Košec z Neplachovic. V kategorii nápojů cenu loni obdržela kojenecká voda od Firmy Nutrend D. S. a mezi cukrovinkami Sušenkový dort od ostravské společnosti Gamys.

Pro více informací kontaktujte:
Moravskoslezský kraj
Bc. Petra Špornová
Tisková mluvčí
Tel.: + 420 595 622 603, + 420 604 221 634
E-mail: petra.spornova@kr-moravskoslezsky.cz
Moravskoslezský kraj Tiskové středisko:
Současní klienti Bývalí klienti
Zobrazit další