GASTROFESTIVAL JAK ŠMAKUJE MORAVSKOSLEZSKO

Dva dny plné dobrého jídla, pití a zábavy nabízí 15. a 16. července  gastrofestival Jak šmakuje Moravskoslezsko v nově otevřeném areálu Trojhalí v Ostravě. Jedním z vrcholů akce, kterou už počtvrté pořádá Moravskoslezský kraj, je dnešní (15. 7.) vyhlášení nejlepších regionálních receptů.

Úspěšná kulinářská akce se v minulosti konala v zámeckém parku v Bruntále a na hradě Hukvaldy. Letos si v Ostravě mohou návštěvníci kromě dobrého jídla užít gastro show s Ivanem Vodochodským, ohnivou barmanskou show i doprovodný program Festivalu v ulicích.
Do kulinářské soutěže Jak šmakuje Moravskoslezsko, v níž se každoročně objevují poklady kuchyně našich předků, přihlašovali soutěžící regionální recepty prostřednictvím webových stránek www.jaksmakuje.cz. Loni se v soutěži utkalo celkem jednadevadesát  receptů, letos se o přízeň odborníků ucházelo o deset receptů více. Porota, složená ze zástupců médií a kuchařů, z nich vybrala ty nejchutnější.
Letos jsme si přáli, abychom překročili stovku zaslaných receptů, což se nám opravdu podařilo, i když pouze o jeden jediný recept. Ten navíc dorazil se zpožděním, takže jsme ho nemohli v soutěži hodnotit, ale milovníci dobrého jídla se na něj mohou těšit v už pátém dílu oblíbené kuchařky Jak šmakuje Moravskoslezsko, která vyjde koncem tohoto roku,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a cestovní ruch Ivan Strachoň.

Vítězné recepty:
1 místo: Svojský placek (autor: Eva Zajacová)
2. místo: Borůvkový brutvaniok (autor: Karel Drápal)
3. místo: Králík na smetaně od své maminky (autor: Dagmar Cilečková)
Cena médií: Fazolová polévka a Šťavnaté jablečné řezy (autorka: Marie Filipová)

Svojský placek:
Ingredience:
• 500 g kobzole
• 4 lžičky hladka muka
• 2 ks vajca
• 1 špetka sůl
• 1 špetka pepř
• 1 snítka čerstva majoranka
• 2 ks uvařené kobzole
• 250 g svojski tvaroh
• 1 ks malá cibula
• 1 snítka čerstvý tymián
• 2 lžíce sádlo
• 1 l kyška
• 2 stroužky česnek
• 1 hrst na kostečky špeka
• sůl, pepř na dochucení náplně


Kobzole na placek najemno nastružeme, k temu přidame čtyry lyžki hladke muky, zamišame dva vajca a osolimy, opepřimy a očesnekujemy rozmačkanym česnekem.
Do teho přidamy čerstvu majoranku. Smažimy na dvuch lyžkach rozpuščeneho sadla.
Uvařene kobzole na naplň rozmačkáme, zamišame s najemno nakrajenú cibulú, přidame tvaroh a vymišame s trochou pepřa a soli. Upečeny placek folujemy naplňu a přehněme. Polivame špekem nakrajenym na kostečky, uškvařenym se snitku tymijanu. Podavame s vychlazenu kyšku.

 

Pro více informací kontaktujte:
Moravskoslezský kraj
Bc. Petra Špornová
Tisková mluvčí
Tel.: + 420 595 622 603, + 420 604 221 634
E-mail: petra.spornova@kr-moravskoslezsky.cz
Moravskoslezský kraj Tiskové středisko:
Současní klienti Bývalí klienti
Zobrazit další