Kapacita nové kuchyně zdravého stravování v Ekolandii je už naplněna

Praha, 20. listopadu 2013 – Společnost Ekolandia otevřela v září v rámci projektu „Děti pro děti“ kuchyni zdravého stravování v Čelákovicích a dnes už dodává pokrmy do 10 soukromých mateřských školek a 10 firem v okrese Praha-východ. Jídelníček sestavuje RNDr. Pavel Suchánek, výzkumný pracovník z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Projekt, který dotací podpořilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, do regionu přinesl kromě zdravých jídel také 6 nových pracovních míst, z nichž 4 obsadili mladí lidé odcházející z dětských domovů.

V září jsme startovali s 200 obědy denně, aby byla zaručena 100% spolehlivost a maximální kvalita dodávaných obědů. Jsem potěšena, že nyní už je kapacita naší nové kuchyně, tedy 500 obědů denně, plně pokryta,“ říká ředitelka Ekolandie Jana Teichertová, a dodává: „Do kuchyně se snažíme nakupovat od místních dodavatelů. Stavíme na lokálnosti a sezónních potravinách. Určitě u nás nenajdete umělá dochucovadla nebo mražené výrobky.“ Pokrmy připravuje tým mladého šéfkuchaře, jídelníček podle zákonných norem sestavuje výzkumný pracovník pražského IKEMu RNDr. Pavel Suchánek, který se specializuje na vliv výživy a pohybové aktivity na zdraví člověka.

Na stolcích dětí a učitelů z Ekolandie a dalších 10 soukromých školek v regionu se tak pravidelně objevují pokrmy připravené například z pohanky, jáhel, ovesných vloček, bulguru či krup. Samozřejmostí je i maso, čerstvé ovoce, zelenina a také brambory, rýže nebo těstoviny – přílohy, které všechny děti znají z domova.

Naším cílem je, aby pokrmy byly nejen zdravé, ale aby dětem také chutnaly, což se ve školních jídelnách ne vždy daří. Stává se nám, že si rodiče pochvalují, že se jejich dítě konečně naučilo jíst bílý jogurt nebo třeba čerstvé rajče či papriku,“ usmívá se Jana Teichertová. Podle ní k tomuto potěšujícímu zvratu pomáhá zapojení dětí do přípravy a servírování některých jídel. „Jogurt dětem podáváme v mističkách a ony samy si pak do něj mohou přidat svou oblíbenou příchuť – marmeládu, vločky, čokoládu – každý podle svého gusta a tolik kolik chce. Děti také například učíme poznávat druhy zrn a mouky. Mohou si zkusit namlít mouku a pak ji přidat do těsta, ze kterého si s paní učitelkou upečou koláčky k svačině. Ty pak snědí s o to větší chutí, protože se na jejich přípravě samy podílely.“

Projekt „Děti pro děti“, který svou dotací podpořilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, do regionu přinesl také 6 nových pracovních míst, z nichž 4 obsadili mladí lidé odcházející z dětských domovů. Jedná se o pracovní místa kuchařů a kuchařek.

Informace pro média:

MS Ekolandia, s. r. o.
Společnost provozuje soukromou ekoškolku s pobočkami v Čelákovicích (1 třída) a v Brandýse nad Labem (2 třídy), a od září 2013 také kuchyň zdravého stravování v Brandýse nad Labem. Ekoškolka se zaměřuje na kreativní a enviromentální výchovu a vzdělávání předškolních dětí. Funguje na základě tematického měsíčního vzdělávacího plánu, ve kterém se všemi kroužky (angličtina, keramika, péče o zvířátka, logopedie a vaření) prolínají ekologická témata a také informace o tradicích našich předků atd.
www.ekolandia.cz

Stance Communications, s.r.o.
Markéta Pomšárová – Židlická
Account Manager
Salvátorská 931/8, Praha 1
Tel.: + 420 224 810 809, + 420 724 513 053
E-mail: marketa.pomsarova@stance.cz
Mateřská škola EKOLANDIA s.r.o. Tiskové středisko:
Současní klienti Bývalí klienti
Zobrazit další