„POCTIVÉ“ DOMÁCÍ VÝROBKY MOHOU OPĚT ZÍSKAT ZNAČKU REGIONÁLNÍ POTRAVINA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

Značku „Regionální potravina Moravskoslezského kraje“ letos už popáté udělí ministr zemědělství vybraným kvalitním potravinám moravskoslezského regionu. V soutěži, kterou zastřešuje ministerstvo zemědělství, mají šanci získat ocenění poctivé potraviny domácí produkce, vyráběné na území kraje, s převažujícím procentem domácích surovin.

„Cílem už tradiční soutěže je nejen představit veřejnosti kvalitní potravinářské výrobky a přispět k lepší orientaci zákazníků na trhu, kteří pak ví, co kupují, ale současně také podpora rozvoje místních podnikatelů, firem a průmyslu. Jsem rád, že se dalších devět výrobků z našeho kraje bude moci chlubit označením Regionální potravina MSK a připojí se k vítězům předchozích čtyř let,” uvedl Daniel Havlík, náměstek hejtmana MSK pro životní prostředí, zemědělství a dopravu.

Mezi oceněné výrobky loňského roku patří trvanlivé tyčinky se sýrem od bruntálské firmy Havlík Opal, kyselé moravské vařené zelí od společnosti Beskyd Fryčovice, bio farmářský sýr z farmy Menšík v Kunčicích pod Ondřejníkem, ovocný hlavnický jogurt od Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice z Opavska, kabanos extra od firmy Jaroslava Klemensová – Masoma z Dolního Benešova a pastovaný med z rodinné Včelařské farmy Košec z Neplachovic. V kategorii nápojů cenu obdržela kojenecká voda od Firmy Nutrend D. S. a mezi cukrovinkami Sušenkový dort od ostravské společnosti Gamys.

„Ocenění ze dvou předchozích ročníků nás velmi těší a současně motivuje k dalším aktivitám. O výrobky, oceněné značkou kvality, je určitě větší zájem a lidé po něm opravdu sáhnou častěji,“ říká Pavel Košec, jehož pastový i lipový med nese ocenění Regionální potraviny Moravskoslezského kraje. Majitel včelařské farmy, který se letos opět chce přihlásit do soutěže, zdědil svou vášeň pro pěstování včel po svém dědečkovi. V současné době má jeho farma zhruba 200 úlů.

Do soutěže se letos do 23. června opět mohou přihlásit výrobci místních potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků, jejich výrobek je zcela vyroben na území Moravskoslezského kraje a podíl tuzemských surovin tvoří minimálně sedmdesát procent. „Letos se bude soutěžit v devíti kategoriích,“ vysvětluje František Mariánek, předseda představenstva Regionální agrární komory Ostravsko, která je organizátorem soutěže v Moravskoslezském kraji. „Výrobci potravin mohou své produkty přihlašovat do soutěže v kategoriích masné výroby tepelně opracované včetně uzených mas, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky,ostatní, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky včetně cukrovinek, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě a ostatní výrobky,“ dodává František Mariánek.

Ocenění Regionální potravina uděluje ministr zemědělství na základě doporučení hodnotitelské komise. Jejími členy jsou zástupci ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Potravinářské komory ČR, Agrární komory ČR, krajského úřadu, Státní veterinární správy ČR a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Pro zákazníky je značka Regionální potravina Moravskoslezského kraje zárukou kvality a regionálního původu. Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje také další podporu, například účast na přehlídce regionálních potravin Jak šmakuje Moravskoslezsko nebo ochutnávky na různých akcích v kraji.

Pravidla pro udělení značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje jsou zveřejněna na http://www.regionalnipotravina.cz a na stránkách www.kr-moravskoslezsky.

Pro více informací kontaktujte:
Moravskoslezský kraj
Bc. Petra Špornová
Tisková mluvčí
Tel.: + 420 595 622 603, + 420 604 221 634
E-mail: petra.spornova@kr-moravskoslezsky.cz
Moravskoslezský kraj Tiskové středisko:
Současní klienti Bývalí klienti
Zobrazit další