V Ostravě se představí oceněné regionální potraviny Moravskoslezského kraje

Celkem osm zemědělských produktů uspělo v Moravskoslezském kraji v druhém ročníku projektu Regionální potravina, který na podporu místních výrobců pořádá Ministerstvo zemědělství ČR. Představení vítězných produktů, mezi nimi například Trefilovy masopustní klobásy nebo originálního medového vína Medovinka, proběhne u příležitosti ostravského Gastro festivalu, na kterém bude oceněným regionálním potravinám věnována speciální expozice. Veřejnost bude mít také možnost vítězné produkty ochutnat či si je zakoupit.

„Podpora regionálních potravin patří mezi mé priority. Jsem rád, že se soutěž Regionální potravina tak rychle ujala a získává stále větší význam při informování spotřebitelů o tom, jaké kvalitní produkty od menších výrobců vznikají přímo v jejich kraji,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl. Výrobci potravin totiž musí splňovat celou řadu přísných kritérií, které zaručí, že se jedná skutečně o potravinu z dané lokality. To je podmínkou, aby se produkt mohl o ocenění Regionální potravina vůbec ucházet.

„Výrobce musí doložit, že produkt byl vyroben tradičním způsobem na území Moravskoslezského kraje a že minimálně 70 % surovin je z daného regionu, případně tuzemského původu. Až poté se hodnotí samotná kvalita a chuť produktu,“ vysvětluje Martin Štěpánek z Odboru potravinářské výroby a legislativy Ministerstva zemědělství. „Spotřebitel tak má jistotu, že pokud zakoupí potravinu s logem Regionální potravina, získá to nejlepší z lokální produkce,“ dodává.

Speciální expozice projektu Regionální potravina bude veřejnosti přístupná v průběhu celého Gastro festivalu, který proběhne ve dnech 24. až 26. listopadu na ostravském výstavišti Černá louka.

V letošním roce byly v rámci Moravskoslezského kraje oceněny následující produkty:

• Trefilova masopustní klobása
(výrobce: Vladimír Hájek – H+H; kategorie: masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas)
• Minisalámky
(výrobce: Beskydské uzeniny, a. s.; kategorie: masné výrobky trvanlivé)
• Čerstvé mléko plnotučné 3,5%
(výrobce: EKOMILK, s. r. o., kategorie: Mléčné výrobky ostatní)
• Pečené mrkvánky
(výrobce: Beskyd Fryčovice, a. s.; kategorie: Pekařské výrobky včetně těstovin)
• Porubská pusinka
(výrobce: GAMYS s.r.o.; kategorie: Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek)
• Medovinka – Originál
(výrobce: Jankar Profi s. r. o.; kategorie: Alkoholické a nealkoholické nápoje – s výjimkou vína)
• Otické kysané zelí červené
(výrobce: ZP Otice, a.s.; kategorie: Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě)
• Pšeničná mouka hladká Speciál 00 Extra – světlá
(výrobce: Mlýn Herber s. r. o.; kategorie: Ostatní)

Více informací o vítězných potravinách v tomto regionu naleznete zde.

Informace pro média:

O letošním ročníku soutěže Regionální potravina
V soutěži Ministerstva zemědělství Regionální potravina letos uspělo 99 výrobků, které získaly právo užívat po čtyři roky logo Regionální potravina. Letošní ročník byl teprve druhý, přesto ukázal, že zájem o prestižní logo mezi výrobci stoupá. Výrobci a zemědělci mohli své produkty přihlásit do dvou kategorií masných a dvou kategorií mléčných výrobků, mezi pekařské či cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zeleninu a další produkty v kategorii ostatní.

Více informací o projektu je k dispozici na stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Pro více informací kontaktujte:
Stance Communications, s.r.o.
Hana Houšková
Account Executive
Salvátorská 931/8, Praha 1
Tel.: + 420 224 810 809, + 420 724 527 667
E-mail: hana.houskova@stance.cz
Ministerství zemědělství ČR - Regionální potravina Tiskové středisko:
Současní klienti Bývalí klienti
Zobrazit další