Každý desátý Čech trpí intolerancí laktózy. VoZP radí, jak poruchu odhalit a jak s ní bojovat

VoZP
23. srpna 2022

Praha, 23. srpna 2022 – Více než desetina české populace trpí intolerancí laktózy. Porucha bývá výsledkem přirozeného vývoje a příznaky se běžně zaměňují za různé trávicí potíže. Vojenská zdravotní pojišťovna radí, jak intoleranci rozeznat od alergie, kdy vyhledat odborníka a proč nesnášenlivost mléčné bílkoviny nepodceňovat.


Slovo „laktóza“ označuje mléčný cukr, který se pomocí enzymu laktázy štěpí na cukry jednoduché. Mezi její hlavní zdroje patří mléko (i to mateřské) a výrobky z něj. „Intolerance poté vzniká nedostatečnou tvorbou štěpicího enzymu. Oproti tomu vzácnější alergii způsobují protilátky na bílkovinu obsaženou v mléku. Příznaky obou poruch bývají podobné a často se proto zaměňují, jedná se však o zcela odlišné procesy v lidském těle. Intolerance se však běžně projevuje během čtyř hodin po požití laktózy, zatímco alergická reakce se vyskytne prakticky okamžitě,“ vysvětluje revizní lékařka VoZP MUDr. Kristina Slavíková.

Pacienti potíže způsobené intolerancí mléka často přecházejí, nespojují si je s jeho konzumací a mnoho případů tak zůstává nediagnostikováno. Díky osvětě se však jejich počet během posledních 20 let ztrojnásobil. MUDr. Slavíková proto všechny nabádá, aby neotáleli s návštěvou lékaře. „Pokud trpíte trávicími problémy, neváhejte kontaktovat odborníka. Neřešené potravinové alergie škodí lidskému zdraví a narušují správný chod trávicího traktu. Neléčená nesnášenlivost sice nepředstavuje závažné zdravotní riziko, významně ovšem snižuje kvalitu pacientova života,“ apeluje lékařka.

Na trhu již existuje celá řada alternativ pro pacienty s touto poruchou. Patří mezi ně například mléčné produkty obohacené o laktázu, která pomáhá štěpit mléčný cukr, a vzrůstá i obliba bezlaktózových výrobků. „Ve většině případů stačí omezit konzumaci mléčných produktů. Téměř vše lze nahradit bezlaktózovými či nízkolaktózovými alternativami. Po konzultaci s lékařem je i možné zařazovat malé objemy laktózy zpět do jídelníčku, což napomáhá budování její tolerance,“ říká MUDr. Slavíková. Vojenská zdravotní pojišťovna proto pojištěncům nabízí speciální příspěvek na nízkobílkovinné či bezlaktózové potraviny. Více informací naleznete na vozp.cz/prispevek-na-nizkobilkovinnou-dietu.

O Vojenské zdravotní pojišťovně

Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky od roku 1993 zajišťuje zdravotní péči prostřednictvím špičkových odborníků ve vojenských i civilních zdravotnických zařízeních a lázeňských domech.
O svých 700 tisíc pojištěnců pečuje prostřednictvím smluvní zdravotnické sítě po celé ČR, která zahrnuje přes 25 tisíc poskytovatelů.

www.vozp.cz

Kontakt pro média

Stance Communications, s.r.o.
Jana Přiklopilová

Account Manager
Tel.: +420 224 810 809, +420 721 331 593

E-mail: jana.priklopilova@stance.cz
www.stance.cz

Nastavení soukromí a cookies

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies.

Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy.

Více informace a nastavení